MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

300 g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka

Sałatki z soli » zobacz przepis

Sałatka skandynawska

Forma potrawy: Sałatki



25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz

Sałatki z soli » zobacz przepis

Surówka z brokułów z jabłkiem

Forma potrawy: Sałatki

30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz

Sałatki z soli » zobacz przepis

Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków

Forma potrawy: Sałatki

2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek

Sałatki z soli » zobacz przepis

Sałatka z porów i tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano

Sałatki z soli » zobacz przepis

Sałatka z avocado i granata

Forma potrawy: Sałatki

główka sałaty
1 avocado
mało owoc granatu
pół czerwonego grejpfruta
2-3 plasterki szynki
pół strąka czerwonej papryki
pół cytryny
sól
biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatki z soli » zobacz przepis

Sałatka z fasolą

Forma potrawy: Sałatki

3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sałatki z soli » zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatki


1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100 g buraka
100 g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25 ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz

Sałatki z soli » zobacz przepis