MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z avocado i granata

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

główka sałaty
1 avocado
mało owoc granatu
pół czerwonego grejpfruta
2-3 plasterki szynki
pół strąka czerwonej papryki
pół cytryny
sól
biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzanie

Sałatę podzielić na pojedyncze liści, dokładnie opłukać i osuszyć.

Grefjpfruta obrać, oddzielić białe błonki, pokroić na plasterki.

Avocado umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w kostkę.

Granat umyć, pokroić na połowę, wyjąć nasionka i oddzielic błonki.

Plastry szynki pokroić na paski.

Rozdrobnione składniki wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, na koniec skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z avocado i pomidora

Forma potrawy: Sałatki

całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz

Do przybrania:
zielony ogórek

Dip z avocado

Forma potrawy: Sosy

2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz

Kanapki z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek