MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4

Składniki


1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100 g buraka
100 g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25 ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz

Przyrządzanie


Sałatę należy umyć i wysuszyć, po czym porozrywać liście na drobne kawałki. Pokroić cykorię i łodygi selera, wymieszać z pokrojonym burakiem i pieczarkami pokrojonymi na plasterki.
 
Pokroić jajką i szynkę (lub makrelę).
 
Wszystko ułożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki.
 
Przygotować sos - wymieszać musztardę z octem, solą oraz pieprzem. Wlewać wolno oliwę, stale mieszając. Sos dodać do sałatki przed samym podaniem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatki

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez