MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Karp bosmański

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Rolada łososiowa

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz

Do podania:
grzanki z bułki

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis