MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Śledź po polsku

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Łosoś wędzony smażony z jajem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu

Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Mus z łososia

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

400 g łososia z puszki
200 ml bitej śmietany
50 ml koniaku
100 ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Roladki łososia z serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

Składniki na około 16 porcji:
15 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupy

500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Karp ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
25 dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis