MENU
ZWIŃ MENU
Składnik liść laurowy został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pilaw

Forma potrawy: Dania główne

225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Udziec jagnięcy marynowany

Forma potrawy: Dania główne

Ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupy

200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Cukinia pasteryzowana

Forma potrawy: Przetwory

1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Flaczki

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5 dag masła
4 dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Dania główne

2 kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2 kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier

potrawa z liścia laurowego » zobacz przepis