MENU
ZWIŃ MENU

Cukinia pasteryzowana

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy

Przyrządzanie

Cukinię dokładnie umyć, opłukać, osuszyć i pokrajać na dość grube krążki. Układać w przygotowanych słojach, ciasno obok siebie.

Do każdego słoika włożyć po odrobinie przypraw. Ugotować zalewę i gorącą napełnić słoiki do wysokości 2 cm poniżej otworu

Zamknąć i pasteryzować w temperaturze 95°C przez 15–20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia kiszona

Forma potrawy: Przetwory

cukinie
woda
sól

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili