MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z jajkami

Składnik jajka został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Cukinia faszerowana

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 średnie cukinie
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Smażona cukinia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Marchew jako purée

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Ser zgliwały (Ser smażony)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Przekąski lub przystawki z jajek » zobacz przepis