Forma potrawy: Desery
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Kotlety de Volaille z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
pomidory
Forma potrawy: Desery
5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
1 kg brokułów
750 g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
40 dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag miękkiego masła
Dodatkowo:
7 dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru