MENU
ZWIŃ MENU

Klasztorna pieczeń wołowa

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Mięso umyć wyżyłować, zbić tłuczkiem, naszpikować migdałami, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulę, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Pod koniec duszenia dodać wino oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, pokroić ukośnie w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku.

Sos przetrzeć, dodać drzem i roztarte przyprawy duś ci kilka minut, polać mięso.

Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupy

1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry

Pieczeń rzymska z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy, Śniadania

1 kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10 dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego