MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Zapiekanka ziemniaczana kwaśno - ostra

Forma potrawy: Zapiekane

boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por

potrawa z mięs » zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

1 mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
 
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 

potrawa z mięs » zobacz przepis

Dorsz po katalonsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
 

potrawa z mięs » zobacz przepis

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
 

potrawa z mięs » zobacz przepis

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

 
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki
 

potrawa z mięs » zobacz przepis

Sałatka z cykorią

Forma potrawy: Sałatki

25 dag cykorii
kwaśne jabłko
kwaszony ogórek
15 dag kiełbasy szynkowej
pół szklanki groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
sól, cukier
łyżka grubo posiekanego szczypiorku
papryka lub pomidor do dekoracji

potrawa z mięs » zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

potrawa z mięs » zobacz przepis

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

potrawa z mięs » zobacz przepis