Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
Pstrągi wypatroszyć, głowy i ogony zachować. Umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć. Natrzeć w środku solą i lekko posypać białym pieprzem. Odstawić na 10 min.
Do środka każdego pstrąga włożyć plasterek szynki. Brzegi pstrągów można spiąć wykałaczkami, aby szynka nie wypadla podczas smażenia. Pstrągi obtoczyć w mące.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać dobrze olej, położyć pstrągi i smażyć po 4-5 min. z każdej strony.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Włożyć pstrągi i wstawić naczynie do bardzo gorącego piekarnika na 7-10 min.
Cytrynę umyć i pokroić na 4 części. Pstrągi przełożyć na półmisek i przybrać ćwiartkami cytryny.
Pstrąg pieczony w folii z ryżem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
Do podania:
białe wino
Do przybrania:
cytryna