Zobacz wszystkie przepisy z cebulą
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych
Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Soczewica gotowana po indyjsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
12 paluszków rybnych
olej do smażenia
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
425g pokrojonych pomidorów najlepiej z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50g zielonych oliwek
Do przybrania:
1 skręcony plasterek cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny