MENU
ZWIŃ MENU

Ryż z rybą i jajkami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki cytryny

Przyrządzanie

W dużym rondlu zagotować 600ml osolonej wody. Wrzucić do niej umyty ryż, dodać kurkumę, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Kawałki dorsza ułożyć na ryżu, i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez dalsze 7-10 minut, aż ryż będzie miękki, a ryba ugotowana.

Zanim ryż i ryba będą gotowe, na małej patelni podgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż zmieknie.

Do ogrzanego naczynia przełożyć widelcem ugotowaną rybę i ryż. 

Następnie rozdrobnić rybę, wrzucić cebulę i wymieszać. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, posypać zieloną pietruszką i przyprawić do smaku.

Przybrać cząstkami cytryny, podawać ciepłe.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Pasta twarogowa z chrzanem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag twarogu
2 jajka
1 łyżka startego chrzanu
1 jabłko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek rzodkiewek