Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka
Kanapki glazurowane z musem z łososia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Placki ziemniaczane po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia