MENU
ZWIŃ MENU

Smażony camembert z konfiturą

Formy potrawy: Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia

Przyrządzanie

Ser dobrze jest oziębić wcześniej w lodowce (ale nie zamrażać). Każdy krążek należy przekroić poziomo na połowę.
 
Jaja roztrzepać z tartą bułką, dodać pieprz, wymieszać. Kawałki sera maczać w jaju z tartą bułką i ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.
 
Tłuszcz rozgrzać w rondlu o grubym dnie lub na patelni do temperatury 175 st. C. Ser nadziewać na widelec i smazyć w dużej ilości wrzącego tłuszczu do zrumienienia. Osączyc na bibule.
 
Kromki chleba opiec w tosterze, na każdej położyć porcję sera. Podawać na gorąco przybrane konfiturą z truskawek.
 
Tak przyrządzony ser można też podawać z duszonymi borówkami lub konfiturami z borówek albo z zieloną sałatą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

Camembert na tostach z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek
żurawiny smażone
pieprz

Rogaliki zapiekane z serem camembert

Forma potrawy: Zapiekane

4 rogaliki francuskie
25 g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól

Gruszki po francusku

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka  pietruszki
sól
biały pieprz