MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Szarlotka po duńsku

Forma potrawy: Desery


1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Desery

 
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
 

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Desery

20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Deser z suszonych śliwek

Forma potrawy: Desery

0,5 kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Desery

8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru

Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Forma potrawy: Sałatki, Desery

 
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
 

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Legumina z brzoskwiń

Forma potrawy: Desery

500 g brzoskwiń
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
sól
masło do formy

Desery z nabiału oraz jaj » zobacz przepis