MENU
ZWIŃ MENU

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

 
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
 

Przyrządzanie

 
Wymyte morele namoczyć w gorącej wodzie i zostawić na noc.
 
Po tym czasie dodać cukier i ugotować w tej samej wodzie.
 
Wyjąć morele i przetrzeć przez sito.
 
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym - stale mieszając.
 
Postawić miskę z masą na naczyniu z gotującą się wodą i ubijać na parze do zgęstnienia.
 
Zdjąć miskę z naczynia. Ostudzić mieszając, nie dopuszczająć do powstania na powierzchni kremu kożucha.
 
Połączyć krem z utartymi morelami.
 
Włożyć do salaterek i oziębić w lodówce.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany

Mus z dyni

500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego