MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, alkohole zostały zaznaczony na zielono

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Pieczone banany

Forma potrawy: Desery

4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Sos brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

200 g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20 ml likieru brzoskwiniowego

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Flip kakaowy

Forma potrawy: Desery

2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 kieliszek koniaku
5 łyżek mleka

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Desery z alkoholi » zobacz przepis

Puchar z melona

Forma potrawy: Desery

2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Desery z alkoholi » zobacz przepis