MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z rumem

Składnik rum został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

Desery z rumu » zobacz przepis

Pieczone banany

Forma potrawy: Desery

4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu

Desery z rumu » zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Desery


duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina

Desery z rumu » zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Desery

1 kieliszek rumu (10 dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25 dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10 dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)

Desery z rumu » zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu

Desery z rumu » zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Desery z rumu » zobacz przepis

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Desery

425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)

Desery z rumu » zobacz przepis

Sos gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu

Desery z rumu » zobacz przepis