MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z winem

Składnik wino został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
 
 

Desery z wina » zobacz przepis

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

Desery z wina » zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Sosy, Desery

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

Desery z wina » zobacz przepis

Szadon (zabjone)

Forma potrawy: Desery


5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

Desery z wina » zobacz przepis

Twarożek deserowy

Forma potrawy: Desery

40 dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50 dag wiśni
wafle

Desery z wina » zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Desery


duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina

Desery z wina » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Desery z wina » zobacz przepis

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Desery

1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)

Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki

Desery z wina » zobacz przepis