MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z pietruszką

Składnik pietruszka został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pstrąg opiekany z migdałami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis

Faworki schabowe z grilla

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg

Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka

Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis

Rolada z indyka

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis

Filet z pstrąga w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Dania główne

łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis

Udziec jagnięcy marynowany

Forma potrawy: Dania główne

Ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych

Dania główne z pietruszki » zobacz przepis