Zobacz wszystkie przepisy z pietruszką
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz
Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Sos majonezowy:
35 g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200 ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
Łosoś w sosie ziołowym po francusku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 szklanki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól