MENU
ZWIŃ MENU

Faworki schabowe z grilla

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg

Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka

Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz

Przyrządzanie

Schab środkowy lub korkowy kroimy w plastry, wkładamy do marynaty na 1 godzinę i odstawiamy w chłodne miejsce.

Każdy kotlet przekrawamy na środku i wywijamy jak ciasto na faworki (chrust).

Tak uformowane mięso układamy na ruszt i smażymy.

Podajemy z ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej z dodatkiem masła koperkowego, jak również z sosem przygotowanym z wyżej podanych składników.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól

Schabowe inaczej

Forma potrawy: Dania główne

4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

Kolorowe warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy