MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną

Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Dania główne

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Dania główne

2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
20 dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Ryż po kasztelańsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50 dag marchwi
100 ml śmietany
żółtko
5 dag rodzynków
15 dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

Dania główne ze śmietany » zobacz przepis