MENU
ZWIŃ MENU

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
20 dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Przyrządzanie

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody przez 2 godziny, ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (ale wywaru nie wylewać), pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki.

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać.

Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać.

Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia około 20 min.

Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki