Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Dania główne
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
Kurczak po rosyjsku z jabłkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka
Forma potrawy: Dania główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500 g porów
40 g masła lub margaryny
50 g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150 g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
Forma potrawy: Dania główne
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną
Forma potrawy: Dania główne
500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól