MENU
ZWIŃ MENU

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500 g porów
40 g masła lub margaryny
50 g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150 g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili

Przyrządzanie

Dynie należy gotować w całości w osolonej wodzie przez 40 minut. Po ugotowaniu wyjąć i odciąć część wierzchołkową. Wydrążyć pestki i nieco miąższu.

Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.

Na patelni rozgrzać 20 g tłuszczu, podprażyć na nim nasiona słonecznika. Dodać pory i rozgnieciony czosnek, dusić na małym ogniu przez 5 minut. Wlać wino i śmietanę, zagotować.

Ser pokruszyć i dodać do nadzienia razem z pokrojonym w kostkę miąższem dyni. Doprawić do smaku bulionem instant.

Wnętrze dyń posypać solą i chili, wysmarować resztą tłuszczu. Włożyć dynie do żaroodpornego naczynia, napełnić nadzieniem, nałożyć wieczka.

Piec 30 minut w temperaturze 200°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Sandwicze z żółtym serem i porami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier