MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z winem

Składnik wino został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Cielęcina z morelami

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki

Dania główne z wina » zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Dania główne z wina » zobacz przepis

Soja z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania

Dania główne z wina » zobacz przepis

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Forma potrawy: Dania główne

4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia

Dania główne z wina » zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Dania główne

2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500 g porów
40 g masła lub margaryny
50 g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150 g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili

Dania główne z wina » zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne

500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany

Dania główne z wina » zobacz przepis

Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym

Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Kolacje

makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól

Do podania:
lampka wina

Dania główne z wina » zobacz przepis

Kurczak tagliatelle

Forma potrawy: Dania główne

450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do posypania:
słodka papryka

Dania główne z wina » zobacz przepis