MENU
ZWIŃ MENU

Soja z pieczarkami

Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki

150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania

Przyrządzanie

Namoczoną soję odcedzić, włożyć do garnka, zalać dużą ilością świeżej wody, gotować bez przykrycia 1 godzinę. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować, aż soja będzię miękka (ok. 2 godz). Ugotowaną soję odcedzić. Zachować 350 ml wywaru.

Jarzyny i pieczarki obrać, opłukać. Kalarepkę, pietruszkę, marchewkę i seler pokroić w słupki wielkości zapałki. Dymkę pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, rozetrzeć z odrobiną soli.

W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać imbir i paprykę, włożyć czosnek. Smażyć 2 min. Dodać pokrojone pieczarki i jarzyny, smażyć 5 min. Dodać ugotowaną soję. Wlać wywar wymieszany z mąką kartoflaną, winem i sosem sojowym.

Dusic na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i od razu podawać ze smażonymi kartoflami i sałatką z pomidorów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Soja na cebuli

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz

Soja po bretońsku

Forma potrawy: Dania główne

1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupa z soi i kiszonej kapusty

Forma potrawy: Zupy

100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi