MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z migdałami

Składnik migdały został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Tort porzeczkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny

Nadzienie:
1/2 kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 kg gruszek
1 cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag cukru

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Babka kawowa

Forma potrawy: Ciasta


2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Ciasta z migdałów » zobacz przepis

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
 

Ciasta z migdałów » zobacz przepis