Zobacz wszystkie przepisy z migdałami
Kruche ciasteczka z płatków jaglanych
Forma potrawy: Ciasta
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek
Forma potrawy: Ciasta
8 żółtek, piana z 8 białek
0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25 dag cukru
wanilia
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy