MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z drożdżami

Składnik drożdże został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
 
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
 

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasta


50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Strudel austriacki

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag (5 łyżek) cukru
8 dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10 dag marmolady
30 dag dżemu, tłuszcz do formy

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

 
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 

Ciasta z drożdży » zobacz przepis
«« « 1 2 3 4