MENU
ZWIŃ MENU

Strudel austriacki

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder

Przyrządzanie

Z podanych składników i z ciepłym mlekiem, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Formę dobrać takiej wielkości, aby ciasto po rozkawałkowaniu zwisało za formę, dla przykrycia nim nadzienia.

Twarożek rozetrzeć z cukrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową. Rodzynki wymyć, odsączyć. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z twarożkiem, dodać kaszę i rodzynki. Wyłożyć równomiernie Masę serową na ciasto.

Przykryć nadzienie zwisającym ciastem, posmarować masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Strudel z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
25 dag mąki
2 białka
sól

Nadzienie:
70 dag truskawek
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag margaryny
6-8 dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4 dag cukru pudru do posypania

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
 
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera