MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z drożdżami

Składnik drożdże został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka

Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7 dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3 dag masła
3 dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól

Masa:
40 dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta

Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Racuchy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta z drożdży » zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła

Ciasta z drożdży » zobacz przepis