MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Barszcz z rzodkiewką

Forma potrawy: Zupy


3 buraki ćwikłowe
200 g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
 
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Zupa-krem z cukinii

Forma potrawy: Zupy

4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej

Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Zupa florencka

Forma potrawy: Zupy

1 i 1/2 litra wody
2 łyżki suszonej włoszczyzny
15 dag wędzonego boczku
4 łyżki makaronu
4 łyżki żółtego tartego sera
sól
mielona papryka
4 pomidory
ząbek czosnku
2 łyżki zieleniny

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Zupa neapolitańska

Forma potrawy: Zupy

1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
 
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Zupa chlebowa

Forma potrawy: Zupy

1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały

Zupy z przypraw » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku

Zupy z przypraw » zobacz przepis