MENU
ZWIŃ MENU

Barszcz z rzodkiewką

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki


3 buraki ćwikłowe
200 g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
 
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki

Przyrządzanie


Ćwikłę, kapustę oraz cebulę należy pociąć w słomkę. Zalać połową szklanki gorącej wody i dusić przez 15-20 minut. Następnie dodać pozostałą wodę, zagotować i ostudzić.
 
Rzodkiew poszatkować bardzo drobno, zmieszac ze śmietanką i wlać do garnka z barszczem.
 
Barszcz posolić i ostrożnie wymieszać.
 
Zupę podawać z posiekanym kopierkiem, albo pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Barszcz małorosyjski

Forma potrawy: Zupy

1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina

Sałatka rzodkiewkowa

Forma potrawy: Sałatki

2 kubki jogurtu naturalnego
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka octu
sól
3 duże pęczki rzodkiewek
posiekany szczypiorek
 

Barszcz

Forma potrawy: Zupy

3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz