MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Cielęcina z morelami

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

Grzanki vandoise

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

 
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
 

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

«« « 1 2