MENU
ZWIŃ MENU

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki

30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

Przyrządzanie

Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.

Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować. Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone  pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić przez godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.

Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w piekarniku, w temp. 180°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadania

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz