MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Dania główne

2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia

Mięso z kraba zapiekane z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4 kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku

Makaron zapiekany z cebulą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól

Makaron milanaise

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka

Do podania:
sałata
lub surówka

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól