MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz

Brokuły z warzywami na gorąco

Forma potrawy: Dania główne

1 kg brokułów
750 g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Dania główne

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz

Paprykarz wołowy

Forma potrawy: Dania główne

50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany

Klasztorna pieczeń wołowa

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Hache wołowe

Forma potrawy: Dania główne

1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz

Wołowina w imbirze

Forma potrawy: Dania główne

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki