MENU
ZWIŃ MENU
Składnik ziemniaki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

600 g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300 g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40 ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Dania główne

600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka

Do podania:
ziemniaki lub ryż

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Zupa pieczarkowa nr 2

Forma potrawy: Zupy

30 dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Rumsztyk

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
frytki

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Kurki duszone

Forma potrawy: Dania główne

1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Bigos z pieczarek

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól

Do podania:
ryż lub ziemniaki

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza

potrawa z ziemniaków » zobacz przepis