MENU
ZWIŃ MENU
Składnik chrzan został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ogórki kiszone

Forma potrawy: Przetwory

ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Duńskie bułeczki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatki

Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Białe kiełbaski z grilla

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Dania na grilla

70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu

potrawa z chrzanu » zobacz przepis

Parówki zapiekane

Forma potrawy: Dania główne

6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
 
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka

potrawa z chrzanu » zobacz przepis