MENU
ZWIŃ MENU

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki

Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper

Przyrządzanie

Młodą fasolkę szparagową bez włókien umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układac w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki.

Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobnionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką.

Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu i zagotować.

Gorącą zalewą napełniać słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je około godzinę na niezbyt silnym ogniu.

Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić.

Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Dynia marynowana 1

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne

40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina