Zobacz wszystkie przepisy z miętą
Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą
Forma potrawy: Sałatki
750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
Forma potrawy: Sałatki
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100 g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75 ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Sałatki
100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
Forma potrawy: Sałatki
1 - opakowanie kaszki "kus kus"
0,5 - pokrojonej i drobno posiekane : zielona i czerwona papryka
10 - 15 posiekanych zielonych oliwek
pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka listków mięty
pomidory włoskie z puszki również rozdrobnione lub 3 świeże obrane ze skórki drobno posiekane pomidory
0,5 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz