MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z melona

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6

Składniki

100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji

Przyrządzanie

Melona umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i dokładnie usuń nasiona, następnie obierz ze skórki i pokrój miąższ w średniej wielkości kostkę. Obierz umyte i nasączone jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój owoce w cienkie półplasterki.

Dojrzałą dynię obierz ze skórki, miąższ zetrzyj na tarece ze średniej grubości oczkami, dokładnie wymieszaj z płynnym miodem.

Starannie wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem cytrynę, nie obierając ze skórki, pokrój w cieniutkie plasterki. Dynię, melona i jabłka przełóż do salaterki lub ładnie ułuż na płaskim półmisku, dookoła udekoruj plasterkami cytryny.

Ozdób sałatkę listkami mięty i obficie skrop sokiem z cytryny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatki

40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier

Kleopatra

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Sałatki, Desery

1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy

Konfitury z melona

Forma potrawy: Przetwory

1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru