15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól
Pieczarki oczyścić, wypłukać, niezbyt drobno pokroić. Cebulę pokroić na półplasterki, przesmażyć/zeszklić na 1 łyżce masła nie doprowadzając do zbrązowienia/zarumienienia, włożyć pieczarki, przesmażyć razem, odparować sok, następnie posolić.
Bułki przekroić wzdłuż, od strony skórki posmarować pozostałym masłem, na drugą stronę nałożyć pieczarki z cebulą i posypać serem.
Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15 min.
Po wyjęciu polać ketchupem.
Forma potrawy: Dania główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g
Forma potrawy: Zupy
po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
Forma potrawy: Desery
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju