Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 1 godz.
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody
Do podania:
ryż
Kurczę umyć i podzielić na 4 części. Części osuszyć, natrzeć sosem sojowym i odstawić na 20 min.
Imbir obrać i pokroić w płatki. Szalotki umyć i drobno poszatkować.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
Zamarynowane ćwiartki kurczaka zrumienić z obydwu stron na silnie rozgrzanym oleju. Dodać imbir i smażyć dalej przez 1 min.
Zalać sosem, zagotować i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min.
Kawałki kurczaka wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.
Do sosu wlać rozprowadzoną w 1 łyżce wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać, dopóki sos nie zgęstnieje.
Kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek i podlać sosem. Przybrać plasterkami cytryny i poszatkowaną cebulką. Podawać z ryżem.
Kurczę tandoori z sosem chilli
Forma potrawy: Dania główne
ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Dania główne
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5 kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150 g masła
100 g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami
Forma potrawy: Dania główne
1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny