MENU
ZWIŃ MENU

Kasza manna z miodem

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu

Przyrządzanie

Kaszę wsypać do rondla z wodą wymieszaną z 1 szklanka mleka, zagotować mieszając.

Dodać pozostałą szklankę mleka i gotować 10 min.

Zdjąć z ognia, ostudzić, 2 łyżki masła zmiksować z 3 łyżkami cukru. Dodać ostudzoną kaszę, wymieszać. Dodać wypłukane rodzynki i skórkę pomarańczowa wymieszać.

Głębokie naczynie wysmarować pozostałym masłem (1 łyżka), wysypać tartą bułką, włożyć kaszę, posmarować miodem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piec pod przykryciem ok. 20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza manna z dynią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier

Napój z poziomek, agrestu i miodu

Forma potrawy: Napoje

30 dag poziomek
30 dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody

Ciasto z kaszy

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne

Napój mleczno-miodowy

Forma potrawy: Napoje

1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku