Forma potrawy: Zupy
1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały
Forma potrawy: Śniadania
25 dag sera twarogowego
20 dag majonezu
2 pomidory
2 papryki
sól
Do podania:
chleb razowy
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula
Forma potrawy: Zupy
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Dania główne
0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól
Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron